Zdrowa, zbilansowana dieta dziecka jest szczególnie ważna – dostarcza niezbędnych składników do wzrostu i rozwoju ważnych tkanek, takich jak układ nerwowy czy mózg. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta dla dziecka i jak zaplanować odpowiedni jadłospis.
Zbilansowana dieta dziecka
Dieta małego dziecka po 2. roku życia nie różni się znacznie od diety odpowiedniej dla dzieci starszych i osób dorosłych. Przede wszystkim, powinna opierać się na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach. W zależności od potrzeb, w jadłospisie możemy zaplanować od 4 do nawet 7 posiłków. Ważne, aby były zjadane co 2,5 do 5 godzin i uzupełniane piciem wody.
O jakich składnikach nie możemy zapominać, kompilując zdrową dietę dla dziecka?
Warzywa i owoce
W większości posiłków w ciągu dnia powinny znaleźć się warzywa lub owoce. Są dla nas głównym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Pozwalają także regulować pracę jelit i poziom glukozy we krwi.
Jak wprowadzić więcej warzyw do diety dziecka? Czytaj: Jak nauczyć dziecko jeść warzywa?
W poznawaniu warzyw z pewnością pomocna będzie także książeczka „Warzywa” z serii Akademia Mądrego Dziecka. Dzięki dużym obrazkom i ruchomym elementom dziecko zapozna się z produktami, które później chętniej będzie zjadać.
Produkty zbożowe
Do posiłków głównych powinniśmy dodawać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze czy płatki. Wybieraj produkty z nieoczyszczonej mąki i z dodatkiem ziaren. Dostarczą one dziecku węglowodanów złożonych oraz witamin z grupy B. Produkty te stanowią też podstawowe źródło energii dla rozwijającego się organizmu, warto więc zadbać o ich dobrą jakość.
Dla wielu dzieci ulubionym produktem z tej grupy jest makaron. Nie trzeba z niego rezygnować! Możesz pokazać za to dziecku, z jak różnych mąk można go przyrządzić i jakie może mieć kształty. Pomoże Ci w tym książeczka „Makaron” z serii „Wiem, co jem!”, w której znajdziesz wiele inspiracji do nowych dań i tematów do rozmów o ulubionym jedzeniu.
Aby przybliżyć dziecku, dlaczego to właśnie produkty roślinne powinny być podstawą naszej diety, sięgnij do książki „Dlaczego jemy rośliny? Sekrety owoców, warzyw i zbóż” z serii „Chcę wiedzieć!”.
Źródła pełnowartościowego białka
Zdrowa dieta dla dziecka powinna zawierać również odpowiedniej jakości budulec. Do najlepszych źródeł białka należą:
- białe i czerwone mięso,
- ryby,
- jaja,
- mleko i przetwory mleczne,
- soja
- i komosa ryżowa.
Najmłodszym białka dostarczą także nasiona roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch), orzechy, nasiona i pestki.
Ważne: Różnorodne źródła białka powinny znaleźć się w co najmniej 3 posiłkach każdego dnia.
Słodycze w diecie dziecka i inne niewskazane produkty
Unikaj gotowych słodyczy (cukierków, lizaków, landrynek) oraz słodzonych napojów. Zazwyczaj, poza cukrem, nie dostarczają żadnych innych wartości odżywczych. W zdrowej diecie dla dziecka nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkości. Dobrym pomysłem będą domowe desery na bazie mleka i kakao oraz świeżych i suszonych owoców.
Twoje dziecko nie przepada za owocami? Przeczytaj, jak zachęcić dziecko do jedzenia owoców?
Możesz zaproponować także wspólną zabawę z książką „Owoce. Moja pachnąca książeczka z kolorami”, dzięki której dziecko pozna różne grupy i kolory owoców, a także ich apetyczne zapachy.
Miód w diecie dziecka może być doskonałym zastępnikiem cukru, a dodatkowo ma właściwości prozdrowotne. Zawarte w miodzie składniki bioaktywne poprawiają odporność. Dla młodych, ciekawych świata odkrywców świetna okaże się książeczka „Miód” z serii „Wiem, co jem!”. Ta kolorowa publikacja przybliży dzieciom tajemnicze życie ula, proces produkcji miodu oraz różne odmiany tego smakołyku.
Grzyby w diecie dziecka
Istnieją produkty, których dzieci zdecydowanie nie powinny spożywać. Należą do nich m.in. grzyby leśne, których warto unikać w diecie dzieci aż do 12. roku życia. Na szczęście grzyby hodowlane, np. pieczarki czy boczniaki, można podawać zdecydowanie wcześniej.
Dieta dla dziecka – przykładowy jadłospis
Jak więc może wyglądać zdrowy jadłospis dla dziecka? Zajrzyj poniżej!
Śniadanie
Owsianka na mleku z borówkami i pestkami dyni
Przekąska
Tortilla z pastą hummus i chrupiącą świeżą papryką
Obiad
Gulasz z kolorowej fasolki i sezonowych warzyw z makaronem razowym
Przekąska
Jogurt naturalny z musem malinowym i wiórkami kokosowymi
Kolacja
Bułeczka grahamka z pastą z ryby i ogórkiem kwaszonym
Życzymy smacznego!